MICHAEL JOHNATHON – WOODSONGS 4 (CD & BOOK)

‘Folksinger, Song Farmer & Tree Hugger’, zo omschrijft de Amerikaanse creatieveling Michael Johnathon uit Kentucky zichzelf in zijn boek “Woodsongs 4”. Heel recent hebben we hier ook al een verhaal geschreven over zijn aan de Nederlandse schilder Vincent van Gogh opgedragen album “The Painter”. Michael Johnathon is naast folkzanger, muziekproducer, auteur en schrijver van toneelstukken ook de producent van de ‘Troubadour Concert Series’ waarbij een 400-tal optredens werden gedaan door grote namen zoals BB King, Joan Baez, Arlo Guthrie en Taj Mahal.

Daarnaast speelt hij ook gastheer voor een radioprogramma dat “WoodSongs Old-Time Radio Hour” heet, waarin folk-, roots- en Americana-muziek aan bod komen en waarvoor honderden muzikanten in de voorbije jaren in de radiostudio werden uitgenodigd voor een babbel en een optreden. Zelf heeft hij tot nu toe 17 albums op zijn actief staan. Tijdens zijn jeugdjaren in New York was hij een buurman van de legendarische folkartiest Pete Seeger.

In het boek “Woodsongs 4” vertelt hij over het leven van de folkzangers die hij omschrijft als dichters, dromers en tijdreizigers, wereldzwervers, snelwegvagabonden, spoorrijders en als schooiers en zwerfkatten. In hun liedjes vertellen folkzangers over wat ze allemaal rondom zich zien gebeuren en wat ze graag zouden willen delen met hun luisterpubliek. Ze wonen daarbij in auto’s, caravans, trailers en hotelkamers om van het ene optreden naar het andere podium te reizen, echter zonder een echte thuis te hebben.

Michael Johnathon vraagt zich in dit boek af wat er allemaal gebeurt met deze hardwerkende artiesten die cd’s en platen maken die eigenlijk niet meer of nauwelijks nog verkocht worden in platenzaken maar veelvuldig gratis gedownload worden op meerdere streamingsites en de artiesten zo zonder inkomen dreigen te plaatsen. De liedjestroubadours blijven echter koppig doorzetten in de hoop dat de mensen hun werk toch zullen weten te appreciëren en hen op een piëdestal zullen zetten waardoor ze een fatsoenlijke hoeveelheid geld zullen kunnen bekomen, genoeg om tenminste hun huur te betalen.

In de inhoudstafel van het boek vinden we zeer uiteenlopende onderwerpen terug. Zo vertelt hij over hij leven van een artiest, de eenzaamheid, het nergens echt thuishoren, de niet altijd rechtvaardige kritieken en recensies, het creatieve songschrijversproces, de impact van hun bestaan op een relatie, de permanente aanwezigheid van alcohol en drugs, de jaloezie en de appreciatie van collega’s en het uitbouwen van een relatie met hun publiek. Soms zijn het geheel fictieve verhalen, maar ook wel eens gedichten of persoonlijke commentaren die deze verschillende onderwerpen van nabij belichten.

‘Rootstime’ is een forum waar we het voornamelijk over muziek hebben en die zit er dus ook bij dit interessante 175 pagina’s tellende boek van Michael Johnathon. Onder de titel “Dazed & Confuzed: The 21st Century Folksinger Album” brengt hij op deze cd tien zelf gecomponeerde country- en folksongs. Zowel het boek als de cd stammen uit 2019 maar worden nu opnieuw gelanceerd naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwste plaat “The Painter”.

Dat hij een goede zanger en songschrijver is hebben we al verteld in de recensie van die laatste cd, maar ook op dit conceptalbum “Dazed & Confuzed” verrast hij enkele keren met sterke songs over de rol van de folkzanger in de 21e eeuw. Onze favoriete nummers zijn “The Statue” (zie akoestische versie op de video), “Maple Tree”, de aan zijn geliefde vrouwtje opgedragen liedjes “Melissa’s Song” en “$5 Wife”, “Something’s Wrong (with this world)”, “Growing Old” en de albumtiteltrack “Dazed & Confuzed”. Het lezen van dit boek en het luisteren naar de bijhorende cd van Michael Johnathon kunnen we u enkel maar aanraden, want het is echt wel de moeite waard.

(valsam)
“In support of his latest new album ‘The Painter’, the multi-talented American folk singer, producer, author and creative troubadour Michael Johnathon from Kentucky has recently re-released his book ‘Woodsongs 4’ and the accompanying cd ‘Dazed & Confuzed’, originally from 2019. Both are still really worthwhile to be read and to be listened to.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Poetman Records
Info: Hemifran

video